Sağlık Biyoteknolojisi Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (SABİOTEK) tarafından organize edilen “TÜBİTAK Projeleri İçin Hakem ve Panelist Perspektifinden Proje Yazım Atölyesi”, 10 Eylül 2024 tarihinde İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Avcılar Yerleşkesi Mühendislik Fakültesi A Blok Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Atölyeye, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol İnce, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail İnci, SABİOTEK Müdürü Prof. Dr. Emine Elif Güzel Meydanlı ve Müdür Yardımcıları Yıldız Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Cem Bülent Üstündağ, Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Bülent Mertoğlu, 3 üniversitenin öğretim üyeleri ve çok sayıda araştırmacı katıldı.
Prof. Dr. Emine Elif Güzel Meydanlı, açılış konuşmasında SABİOTEK’in önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Meydanlı, SABİOTEK’in 2022 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Marmara Üniversitesinin bir araya gelerek kurduğu bir mükemmeliyet merkezi olduğunu belirtti. Kuruluş amacının sağlık biyoteknolojisi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde projeler hazırlamak, tanı ve tedavide etkin yöntemler geliştirmek ve bu alanda nitelikli araştırmacılar yetiştirmek olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Meydanlı, konuşmasının devamında, “Bu doğrultuda, üç üniversitenin araştırmacılarının iş birliğini sağlamayı hedefliyoruz. Amacımız, Ar-Ge niteliği yüksek ve etkin çıktısı olan projeler hazırlamanız için sizi bir araya getirmektir. Bu nedenle burada olmanız ve bizimle birlikte hareket etmeniz bizim için çok değerlidir.” dedi.
Rektör Yardımcısı Erol İnce, SABİOTEK’in sağlık alanında aktive edilen ilk mükemmeliyet merkezi olduğunu vurgulayarak, “Bu merkez çerçevesinde insanlığın gereksinimlerine hitap eden ve Sağlık Bakanlığı ile uluslararası sağlık standartlarına uygun projelerin hayata geçirilmesi için çalışıyoruz.” dedi.
İnce, SABİOTEK’in iki yıllık faaliyetlerine de değinerek, kurumun bugüne kadar ADEP için 47, TÜBİTAK için 37, TÜSEB için 24 ve uluslararası araştırmalar için 12 projede ortaklık yaptığını ve toplamda 500 milyon TL’lik proje geliştirdiğini ifade etti. Bu başarıların oldukça etkileyici olduğunu ve SABİOTEK’in gelecekte daha da başarılı işlere imza atacağına inandığını belirtti. Ayrıca, yayıncılık faaliyetlerine de atıfta bulunarak, SABİOTEK kapsamında 76 makale, 2 kitap ve 4 kitap bölümü yayınlandığını açıkladı.
Atölye, Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Üvet tarafından gerçekleştirildi. Atölye çerçevesinde TÜBİTAK projelerinin değerlendirilme süreçlerine dair hakem ve panelistlerin perspektifleri katılımcılara aktarıldı. Etkinlik, projelerin nasıl yazılması gerektiği, değerlendirme kriterleri ve etkili başvuru stratejileri gibi önemli konuları detaylı bir şekilde ele alındı.